index
Ik wil Hetzuur.nl kunnen lezen

door Marthijn Uittenbogaard


Op een website, Barracuda genaamd, las ik dat een zekere Jeroen de Kreek is veroordeeld vanwege belediging. Op de site Barracuda wordt De Kreek een Jodenbasher genoemd. Deze 'Jodenbasher' heeft een video gemaakt waarop hij vertelt dat justitie zijn computers en server in beslag heeft genomen. Zijn websites, drie in totaal, zijn nu uit de lucht. Hetzuur.nl was van die drie waarschijnlijk de bekendste. Dit maak ik op uit de berichtgeving op Barracuda.

Journalisten schrijven vaak maar raak. Of het klopt dat de heer De Kreek is veroordeeld voor belediging weet ik dus niet zeker. Ik weet wel dat een veroordeling wegens belediging niet deugt. Want ten eerste kan iedereen zich beledigd voelen. De term is sowieso vaag en voor meerderlei uitleg vatbaar. Maar al zou je moedwillig iemand beledigen, of een groep mensen; waarom zou dat niet mogen? Mag je Paul de Leeuw beledigen, mag je Marokkanen beledigen, mag je pedofielen beledigen? Je kan als belediging strafbaar is meer dan de helft van de bevolking wel veroordelen. Je moet kunnen zeggen wat je van iemand, of een groep, denkt. Ook dat hoort onder de vrijheid van meningsuiting te vallen.

De Kreek heeft een theorie dat een aantal Joden met veel geld de nazi's financieel steunde om zo een Joodse staat af te dwingen via een wel erg perverse omweg. Misschien vat ik het slecht samen. Dat komt dan omdat ik niet kan controleren wat De Kreek allemaal schreef! Niemand kan dat nog. Waarom mag ik zelf geen oordeel meer vormen over zijn artikelen? Mensen die zijn mening niet delen of fouten zien in zijn denkwijze zijn vrij om tegen-artikelen te schrijven. Zo werkt dat in een vrij land. IdeeŽn verbieden, waar het hier op neerkomt, leidt uiteindelijk als je niet oppast tot het doden van degenen die deze ideeŽn uitdragen.

Mag je dan echt alles ongestraft schrijven? Nee. Je mag mensen niet bedreigen omdat die mensen dan uit angst hun mening niet meer durven uiten of niet meer over straat durven: dat schaadt mensen, ook al voert de bedreiger de bedreiging niet uit. De bedreiger kan dan juridisch vervolgd worden. Het dreigement echter, behoort niet gecensureerd te worden. Ik wil kunnen weten wat iemand zei of schreef.

Is Jeroen de Kreek een fascist? Geen idee. Is justitie fascistisch bezig door sites te censureren: volmondig ja.

Dat ik de holocaust gruwelijk vind is voor mij een vanzelfsprekendheid.

8 december 2011