index
Stop de verkettering van pedofielen - open brief aan alle journalisten

door Marthijn Uittenbogaard


Het is uiteraard onterecht om personen te discrimineren vanwege hun seksuele voorkeur. Een seksuele voorkeur is geen keuze. Je bent wie je bent. Toch worden alle pedofielen veelal en al jarenlang op één hoop gegooid met de ergste kinderverkrachters en kindermoordenaars. Pedofielen zijn mensen die zich (o.a.) seksueel aangetrokken voelen tot (prepuberale) kinderen. Meestal gruwelen pedofielen net zo hard van kinderverkrachting en kindermoord als de niet-pedofielen dat doen.

Ik stel middels deze brief voor om deze verkettering te doorbreken. De journalisten zouden de woorden pedo, pedofiel en pedoseksueel niet meer moeten gebruiken in hun artikelen, uitgezonderd de algemene artikelen. Alle strafzaakartikelen zijn ook te schrijven zonder gebruikmaking van de zojuist genoemde pedo-woorden. Wanneer een man een vrouw verkracht schrijft men toch ook niet: "hetero verkracht vrouw". De term hetero voegt niets toe maar stigmatiseert wel een hele groep mensen. Hoe kleiner die groep des te ernstiger de gevolgen van zo'n stigma kunnen zijn.

Vaak hoor of lees je ook dat iemand is veroordeeld voor pedofilie. Dit is onjuist daar pedofilie in ieder woordenboek staat omschreven als een seksuele voorkeur en niet als een daad.

Dus journalisten, ik stel geen censuur voor; iedereen blijft vrij te schrijven wat hij of zij wil, maar ik doe een goedbedoeld verzoek tot ontkettering der pedofiele medemens.

10 augustus 2004