R
home
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

raadhuis: Zie gemeentehuis.

raam zitten, achter het: Hoeren in grote steden zitten nogal eens achter het raam. De klanten kunnen dan terwijl ze langslopen iemand uitkiezen.

raamexploitant: Iemand die panden verhuurt aan hoeren die dan achter het raam gaan zitten. Een deel van hun verdiende geld moeten ze dan aan de exploitant afstaan als huur voor het pand.

racisme: Zie rassenhaat.

Radio Romantica: Een radioprogramma van Veronica. Van 1985 tot 1995 werd dit wekelijks uitgezonden. Het ging over sex, liefde en relaties.

raggen: Lekker iemand raggen betekent iemand lekker (hard) neuken.

rainbow party: Meerdere meiden die achter elkaar een jongen pijpen. De meiden hebben allemaal lippenstift op in verschillende kleuren waardoor de pik van de jongen alle kleuren van de regenboog bevat, althans met een beetje fantasie.

rammeltijd: De paartijd van hazen en konijnen noemt men zo. Het neuken zelf heet rammelen.

rammen: Telkens hard naar binnen stoten tijdens het neuken.

rampetampen: Zo wordt het neuken ook wel genoemd. Het woord 'tamp' gebruikte men vroeger ook wel voor een pik. Een tamp is het uiteinde van een bepaald touw op een zeilschip.

rams: Bij een mannetjesschaap (ram) dat geil is spreek je van rams.

ranzig: Een sexueel getinte videoclip vinden sommige mensen al ranzig en vies.

rape: Het Engelse woord voor verkrachting.

rapedrug: Zie ghb.

raphe: De verticale streep in het midden van de zak heet raphe. In het begin is het geslacht van een foetus nog gelijk. Na zes weken vormt bij meisjes zich een kutje en bij jongens groeit het uit tot een pik en zak. Huidplooien groeien bij jongens samen waardoor een vergroeiingslijn vaak goed zichtbaar blijft op de zak. Bij meisjes groeien ze niet helemaal dicht, maar vormen de schaamlippen inclusief de clitoris.

rassenhaat: Haat ontstaat vaak uit angst. Angst voor het onbekende. (Onbekend maakt onbemind luidt het gezegde). Vooral wanneer mensen onzeker en ongelukkig zijn zoeken ze naar een zondebok. Dit is altijd een minderheid die slecht geïntegreerd is in de maatschappij of die als groep niet zichtbaar is. Denk aan homo's in landen waar ze niet uit de kast kunnen komen vanwege vergaande discriminatie. Praten brengt mensen tot elkaar. Helaas wordt de minderheidsgroepering meestal volledig monddood gemaakt waardoor de absurde verhalen van de meerderheid niet beargumenteerd (hoeven te) worden.

rauw: Met rauwe sex bedoelt men nogal eens sex zonder condoom.

ravotten: (Sexueel) stoeien.

reageerbuisbevruchting/reageerbuisbaby: Zie IVF.

Rechten van de Mens: In dit verdrag staan de rechten die ieder mens zou moeten hebben. Zoals het recht om niet mishandeld te worden. Ook het recht tegen (sexuele) discriminatie is erg belangrijk. Helaas worden deze rechten nog erg vaak geschonden in de wereld. In Europa heb je het hof voor de mensenrechten die waakt over de burgerrechten van de Europeanen.

Rechten van het Kind: Kinderen hebben aparte rechten. Ik vind dat er in de praktijk zeer veel schort aan hun rechten, men neemt ze niet voldoende serieus. Bij een echtscheiding mogen ze niet eens bepalen bij wie ze willen wonen. Onder de twaalf hoeft hun mening niet eens gevraagd te worden door een rechter. Boven de twaalf wel maar daar hoeft men dan weer geen rekening mee te houden.

rechts: Politiek rechts noemt men zaken zoals strenge regelhandhaving, zware straffen en weinig steun aan de zwakkeren onder ons. Ook weinig sexuele vrijheid kom je tegen bij rechtse politieke partijen. Extreem-rechts noemt men zaken zoals buitenlanderhaat. Het CDA, SGP en de ChristenUnie zijn in vele opzichten rechtse partijen. Zij komen echter wel op voor een aantal zwakkeren in de samenleving; sterk afhankelijk of je naar hun normen en waarden leeft. Zie ook links en midden.

rechtsdragend: Wanneer je pik altijd rechts zit in je onderbroek als hij slap is. Aan de kant van je rechterbeen dus.

recidive: Iemand die in herhaling valt recidiveert. Men gebruikt de term recidive veel bij (zeden)misdadigers, ook wel (zeden)delinquenten genoemd.

reclame: Een 'geaccepteerde' manier van manipulatie en propaganda. Er zijn mensen die tegen reclames op kinderen gericht zijn. Anderen storen zich aan de stigmatiserende rolpatronen van de spotjes. Alcohol- en tabaksreclame zijn sterk aan banden gelegd. Aangezien het hele leven min of meer manipulatie en propaganda bevat is het wel een goed middel om dit in te zien en er zo van te leren. Je keer op keer ergeren aan stigmatiserende rolmodellen is wel een erg goede manier om die rolmodellen te veranderen in de praktijk.

recombinant-DNA-techniek: Een techniek waarbij DNA-delen in een andere volgorde worden gezet waardoor de erfelijke eigenschappen veranderen.

rectum: Hier verzamelt de ontlasting zich. Bij anale sex gaat een pik, vinger of een voorwerp het rectum in. Rectaal is een ander woord voor anaal (eigenlijk endeldarm betreffend). Rectoscopie is het medisch onderzoeken van het rectum.

red-light district: Engels voor rose buurt.

red ribbon: Een rood lintje dat symbool staat voor alle aidsslachtoffers in de wereld.

reet(je): Een ander woord voor kont(je). Het zal me aan m'n reet roesten betekent ik heb er schijt aan of het zal me een worst wezen.

reetkever: Iemand die telkens achter iemand anders aan loopt. Ook is het een scheldwoord voor een homo.

refractaire periode: Nadat een man of jongen is klaargekomen heeft hij een hersteltijd nodig om eventueel weer een stijve te krijgen. Dit noemt men de refractaire periode.

regels, heeft haar ze: Ze is ongesteld.

regenboogvlag: Een vlag met de regenboogkleuren in stroken erop. Deze vlag betekent het is hier homovriendelijk. In 1978 ontwierp Gilbert Baker (02-06-1951 † 31-03-2017) de regenboogvlag voor een homoparade in San Francisco. Eerst had deze acht kleuren. Namelijk roze (staat voor sexualiteit), rood (leven), oranje (genezing), geel (zonneschijn), groen (natuur), blauwgroen (kunst), donkerblauw (harmonie) en violet (geestkracht). In 1979 bleven er zes kleuren over; rood (licht), oranje (genezing), geel (zon), groen (natuurlijke sereniteit), blauw (kunst) en paars (harmonie). De roze kleur bleef weg omdat ze daarvoor niet genoeg materialen hadden. Ook werd donkerblauw toen weggelaten om een even aantal kleuren te hebben. Zo kon men twee keer drie strepen (samen zes kleuren) uithangen wat toen gebruikelijk was. Soms wordt er een zwarte band aan toegevoegd om de aidsdoden mee aan te geven.

reïncarnatie: Heel wat mensen geloven dat ze na hun door terugkeren in een baby of een dier. Persoonlijk lijkt me dit klinkklare onzin. Zo kun je echt alles wel gaan geloven zonder feiten en logica. Het feit dat leven eigenlijk geen nut heeft is voor velen moeilijk te accepteren.

relatie, (sexuele): Men spreekt van een relatie wanneer twee personen nauw met elkaar omgaan. Wanneer er sex in het spel is kun je van een sexuele relatie spreken. Een zakelijke relatie is qua persoonlijk contact oppervlakkiger en waarschijnlijk is de relatie ook sexvrij.

relatiebemiddelingsbureau: Zie datingbureau.

relatietherapeut: Mensen met relatieproblemen kunnen naar een relatietherapeut gaan. Tegenwoordig is het taboe om hulp te zoeken hiervoor veel kleiner dan vroeger. Vaak kan zo'n therapeut helpen. Denk echter niet dat hij of zij alle problemen wel even oplost. Jij en je partner(s) zullen er zelf ook aan moeten werken.

relatietrouw: Dat je elkaar trouw bent wat de relatie betreft maar dat je elkaar wel toestaat om ook sex met anderen te hebben.

relativeren: Een zeer belangrijke eigenschap is het relativeren. Als je iets erg meemaakt zoals bijvoorbeeld je huis dat afbrandt, dan kun je nog denken, gelukkig heb ik mijn partner en kinderen nog. Maar mocht er iemand bij die brandt ernstig gewond of zelfs overleden zijn dan kun je dit terecht niet even weg relativeren.

relaxbedrijf: Een verkapte benaming voor een bordeel. In 1984 had Frankie goes to Hollywood een top-40 hit met het nummer 'relax'. Omdat dit lied over sex ging deed Groot-Brittannië hier 'uiteraard' moeilijk over.

relaxruimte: Een hokje waar je kunt sexen. Sauna's en dergelijke hebben vaak relaxruimtes waar je met bijvoorbeeld z'n tweeën innig plezier kunt maken.

religie: Dit is een ander woord voor geloof. "Onwetendheid en angst, [...], dat zijn de twee steunpilaren voor elke religie", aldus D.A.F. de Sade in 'Fransen, de revolutie is moeilijker dan u denkt'.

relnicht: Een homo die zich verwijfd gedraagt of een homo die overal problemen veroorzaakt. Het is een veel gebruikt scheldwoord. De politicus Pim Fortuyn werd nogal eens een relnicht genoemd. Hij stond onder andere voor een liberale sexwetgeving en voor een streng asielbeleid.

remmingen: Als je last hebt van sexuele remmingen dan ben je zeker niet de enigste. Iedereen heeft dit denk ik wel in meer of mindere mate. Zijn de remmingen zo groot dat je sexuele leven er onder lijdt dan moet je echt hieraan gaan werken om de remmingen te verminderen. Dit kan met een begrijpende (sex)partner of eventueel met een therapeut. Gooi lekker alle remmen los.

remsporen: De bruine vlekken in je (witte) onderbroek noemt men ook wel remsporen. Wel elke dag schoon ondergoed aan doen hoor.

rendez-vous: Twee geliefden die elkaar ontmoeten.

Rene(e), stichting: Een stichting die belangen behartigt van transsexuelen, travestieten en transgenderisten. Telefoon: 0900-1122360 (24 uur per dag bereikbaar; ongeveer 45 cpm); internet: home.wxs.nl/~Renee2.

renifleuren: Een ander woord voor pissex.

resistent: Als het HIV-virus resistent is tegen medicijnen betekent dit dat deze medicijnen niet (meer) helpen tegen het virus. Het HIV-virus kent namelijk meerdere vormen. Het past zich soms aan waardoor het erg moeilijk te bestrijden is.

respect: Respecteer je medemens in hun doen en laten. Respecteer ook hoe ze zijn. Wanneer je anderen respecteert krijg je zelf respect terug en zo groeit je zelfrespect. Een goede relatie kan niet zonder wederzijds respect. In 1985 had de Kane Gang een top-40 hit met het nummer 'respect yourself'.

retrogarde ejaculatie: Een afwijking waardoor sperma terug de blaas ingaat omdat een klepje niet sluit.

reu: Een mannetjeshond. Ze staan bekend om hun wilde neukgedrag dat vaak te zien is vanwege de vele honden als huisdier.

reuk: Zie geur.

Reve, Gerard (van het) (14-12-1923 † 08-04-2006): Een Nederlandse schrijver en dichter. Hij schreef vaak over jongens, waar hij dan ook zelf op viel. Zijn gedichten vind ik van hoge kwaliteit alsook het boek 'de avonden'. Zijn werk is kort samen te vatten in drie woorden; de liefde, de dood en God.

revolutie: Een plotselinge enorme verandering die veel mensen treft, noem je een revolutie. Dit in tegenstelling tot een evolutie waar alles maar langzaam verandert. Wanneer mensen lang met leugens en geweld worden onderdrukt krijg je vroeg of laat een revolutie. Evoluties zijn meestal beter omdat je dan ook met belangen van minderheden en afwijkende meningen rekening houdt die vaak toch, al is het maar een beetje, hout snijden. Maar zoals gezegd bij langdurige onderdrukking komt er dikwijls een revolutie. Een stabiele situatie zal zich daarna wel weer gaan voordoen.

Riagg: Een overheidsinstelling waar burgers met vooral geestelijke klachten terecht kunnen. De hulp die ze bieden is volgens sommigen lang niet altijd goed. Maar er zullen ook wel goede hulpverleners tussen zitten. Kijk in het telefoonboek voor het dichtstbijzijnde Riagg.

ridder op het witte paard: Zie prins op het witte paard.

riem: Vaders sloegen hun kinderen nogal eens met een riem wanneer ze stout geweest waren. Gelukkig is dit grotendeels verleden tijd. SM-ers houden er soms nog wel van trouwens.

rietje: Een zeer dun houtje waar men vroeger scholieren mee op hun vingers sloeg wanneer ze stout waren. Gelukkig is deze mishandeling tegenwoordig strafbaar. In Groot-Brittannië wilden de meeste ouders rond 2000 dat dit weer werd ingevoerd zodat kinderen beter onder de duim te houden zijn. Deze vorm van tucht is daar pas laat afgeschaft namelijk.

rijden/rijen: Rijden is een term waarmee vaak neuken wordt bedoeld. Maar dan meestal de man onderop en de ander die lekker op zijn pik rijdt. Dit kan uiteraard zowel vaginaal als anaal. Je kunt ook tegen iemand of iets rijen, bijvoorbeeld tegen iemands been.

rijp, sexueel: (rijp, seksueel) Wanneer je je voor kunt planten ben je sexueel rijp. Deze leeftijd schuift de laatste tientallen jaren licht op. Men wordt steeds ietsjes jonger sexueel rijp. Dit geldt voor zowel de jongens als voor de meisjes, alhoewel meisjes gemiddeld nog net iets eerder sexueel rijp zijn. Zie ook puberteit.

rijzweep: Een soort zweep die sommige SM-ers gebruiken. De zweep bestaat uit een lange stok met aan het einde een kort leren flapje. Bij paardrijden gebruikt men deze zweep ook.

rimmen: Met je tong iemands kont(je) likken. Met name de anus en bij voorkeur zo diep mogelijk. Ook hiervoor geldt: als je ervan houdt kan het zalig zijn voor beide personen. Rimmen kan wel soa's overbrengen zoals bijvoorbeeld herpes.

rimpelcrème, (anti): Vrouwen maar ook mannen doen er soms alles aan om het verouderingsproces wat te remmen. Jeugdigheid is meestal het ideaalbeeld. Er zijn vele middeltjes op de markt die je jonger maken, als we de reclames tenminste geloven.

rinding: Of gibbing. Een lang stuk spek gedeeltelijk doorslikken en deze daarna langzaam weer naar buiten trekken. Kokhalsneigingen zijn het gevolg. Ook kun je snel iets inwendig beschadigen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

risico gedrag: Gedrag waarbij je kans loopt op een soa. Een risicogroep (voor soa's) zijn homo's met veel wisselende unsafe contacten.

riten: Gebruiken met een speciale vaak godsdienstige betekenis. Een besnijdenis is vaak een heel ritueel. Zie ook satanische rituelen.

ritje maken, een: Hiermee wordt neuken bedoeld. Deze verkapte vorm wordt in liedjes nogal eens gebruikt. Het lied 'zolang de roosjes bloeien' van de Zangeres Zonder Naam bevat deze verkapte zin alsook de term 'rijden'.

rits, alles kits achter de: Of alles achter je gulp in orde is. Hoe het met je pik of kut staat dus. In 1988 had Bertus Staigerpaip een top-40 hit met het nummer 'rits'.

ritsen: Slaapzakken aan elkaar ritsen. Vooral populair tijdens jongerenvakanties. In 1983 had Taco een top-40 hit met het nummer 'puttin' on the Ritz'.

RMT: Recovered-memory therapy. In Amerika is dit erg populair. Men probeert bij mensen met problemen een sexuele ervaring uit hun jeugd te vinden om dan vervolgens de 'dader' te vervolgen. Op deze manier zijn de problemen van de patiënt zogenaamd opgelost. Een gevaarlijke vorm van therapie die veel mensen onterecht in de gevangenis doet belanden. Een sexuele fantasie met je vader als klein kind bijvoorbeeld, kan je dan voor waar gebeurd gaan zien. Zie ook false memory syndroom.

roddelen: Roddelen is vaak erg leuk maar onwaarheden worden soms als waarheid verkondigd en ook wordt er vaak erg overdreven. Maak een verhaal niet spannender ten koste van anderen. Wees zo eerlijk mogelijk en geef gerust toe wanneer je iets foutiefs hebt verteld aan een ander. In 1986 had de groep Timex Social Club een top-40 hit met het nummer 'rumors'.

rode bieten zijn overgekookt, de: Een term om ongesteldheid mee aan te geven.

rode buurt: Zie rose buurt.

Rode Draad, Stichting de: Een belangenorganisatie van sexwerkers. Denk bijvoorbeeld aan raamexploitanten en hoeren. Ze kwamen bijvoorbeeld in het geweer toen een bank in 2001 weigerde rekeningen te openen voor sexbedrijven omdat die meenden dat sex meestal met de onderwereld verbonden is en waarschijnlijk zo hun goede naam zou aantasten. De Rode draad is opgericht in 1985 en dreigde eind 2004 wegens een subsidiestop te verdwijnen maar ze bestaan nog altijd. Postbus 16422, 1001 RM Amsterdam; telefoon: 020-6243366; internet: www.rodedraad.nl.

Rode Lantaarn, De: Een blad over prostitutie dat eens in de drie maanden verschijnt. Adres: Postbus 60158; 1320 AE Almere; telefoon: 06-13572799; internet: www.derodelantaarn.nl.

rode vlag: Zie vlag, (rode).

roede: Een stel bij elkaar gebonden takjes is een roede. Je kan er iemand mee slaan. Zwarte Pieten dragen ze bij zich maar ze gebruiken ze gelukkig nooit. Alleen als pa of ma stout geweest is zullen ze hun een heel zacht tikje op de billen geven. Kinderen slaan ze niet. Een pik wordt soms ook wel een roede genoemd.

Rohypnol: Een slaapmiddel waarmee je in combinatie met drank of drugs iemand eerder kunt laten doen wat jij wilt. Niet gebruiken dus tenzij als slaapmiddel.

roken en drinken: Alcohol en tabak zijn erg populair. De jeugd begint er ook steeds vroeger mee, net zoals met sex trouwens. Drink met mate en je kunt beter niet roken omdat de kans op bijvoorbeeld longkanker flink toeneemt. Overmatig drankgebruik kan leverkanker veroorzaken. Doe hieraan niet mee om stoer over te komen. Wees jezelf. Ik ben trouwens tegen een alcohol- en tabaksverbod voor de jeugd. Men zal daardoor juist willen roken en drinken. Laat ze vrij zodat ze zelf beter verstandige besluiten kunnen nemen. Heel af en toe dronken zijn hoeft niet een ramp te zijn. Elke week ladderzat zijn is echter niet verstandig. Roken verhoogt de kans op impotentie en verlaagt de geslachtsdrift. Ook schijnt je pik door roken en drinken iets kleiner te worden.

rokje, kort: Zie minirok.

rokkenjager: Iemand (een man meestal) die veel achter de vrouwen aanzit.

rol drop: Of rol pepermunt. Dit zegt men wel eens als iemand een stijve voelt in de broek van een ander. Dit is zeker een rolletje drop wat ik nu voel?

rollebollen: Zo noemt men vrijen ook wel eens.

rollenspel: Veel mensen vinden het geil om een rollenspel te spelen. Dat eentje een ondeugend kind is en straf krijgt van een ouder bijvoorbeeld. SM is ook een rollenspel.

rolpatronen: Als je je niet aan rolpatronen wenst te houden ga dan gerust je gang. Het is tenslotte jouw leven.

romance: Een romantische verhouding met iemand. Wie zoekt er niet een romanticus? Het woord 'romance' komt uit het Latijn.

romantiek: Romantiek is erg belangrijk voor velen. Lekker romantisch samen buiten vertoeven op een warme zomerse avond. Zoiets brengt je helemaal in de stemming. Denk ook aan de bekende strandwandeling, het eten bij kaarslicht of samen languit voor de knetterende open haard. Heerlijk romantisch nietwaar?

Romeinen: In het Romeinse Rijk waren er soortgelijke 'homosexuele' relaties als die bij de Oude Grieken. Eigenlijk was het geen homosexualiteit maar pederastie.

Romeinse mythologie: Een soort van geloof (sprookjes) uit het Oude Romeinse Rijk. Hoofdrolspelers zijn onder andere Venus, Cupido en Jupiter. De Romeinse en Griekse mythologie lijken sterk op elkaar. Ze hebben ongeveer dezelfde goden alleen met andere namen.

Romeo en Juliet: Een bekend toneelstuk van Shakespeare uit 1597. Het gaat over twee tieners en hun hartstochtelijke relatie. De man van je dromen noemt men ook vaak Romeo. In 1998 had de Nederlandse band Romeo een top-40 hit met het nummer 'secret love'.

rondborstig: Een vrouw met rondvormige borsten.

rondingen: Vrouwenlichamen worden na de puberteit rondiger. Hun heupen krijgen rondige vormen. Als klein meisje waren ze nog wat rechtlijniger. Figuurlijk gesproken dan. Dit figuurlijk is hier weer letterlijk trouwens.

rood worden: Zie blozen.

roodborstje: Een vogeltje. Niet een borst die rood is.

rooie: Je hebt blondines, brunettes maar sommige gaan volledig voor de roodharigen. De zanger Arne Jansen zingt al jaren over 'meisjes met rode haren'. Hij had er samen met Les Cigales een top-40 hit mee in 1972.

Rooie Flikkers: Een flikkerbeweging die zich in de jaren zeventig van de twintigste eeuw inzette voor onder andere publieke sex, prostitutie, SM, pederastie en travestie. Ze gaven het blad Mietje uit. In 1980 werd de club opgeheven.

rooie oortjes: Als je sexueel opgewonden bent krijg je het vaak warm. Rooie oren zijn dan niet uitzonderlijk. Men gebruikt deze uitdrukking dan ook nogal eens wanneer het over sex gaat. Er is ook een stripboekkenserie met de titel 'Rooie Oortjes'.

Rooie Vlinder: Een Belgische homo-actiegroep. Ze bestonden van 1976 tot en met 1981.

roos(je): Een ander woord voor een kut(je). De bloeiende roos is ook een symbool voor de vrouwelijke sexualiteit.

Rose Jo(n)ker, Stichting De: Een stichting die de emancipatie van homomannen en -vrouwen wil bevorderen. De stichting is in 1994 opgericht. Dit was de wilsbeschikking van Floris Michiels van Kessenich, een homo-activist (26-08-1957 † 15-12-1991). De actiegroep Roze Kruis is een onderdeel van deze stichting die zich richt op de botsing tussen wat mensen 'geloven' en de dagelijkse realiteit van homosexualiteit. E-mail Stichting De Rose Jo(n)ker: info@rosejonker.nl.

Rosie: Een bekend pornoblad met veel contactadvertenties erin. In 2001 stond er nog dat alle modellen minstens zestien jaar oud waren. Tegenwoordig moeten ze van de Nederlandse wet kunnen garanderen dat alle acteurs minstens achttien jaar zijn. Het aantal kopers per editie was in 2001 (32-ste jaargang, nr. 392, vierwekelijks) zo'n 22.000. Internet: www.rosie.nl.

rosse buurt: Of rode buurt. Een buurt waar veel prostitutie is. Denk aan de Wallen in Amsterdam. Je komt daar veel bordelen en sexshops tegen. 's Avonds zie je dan veel rode neonlichten.

rotzooien: Zelfde als knoeien en flikflooien.

routine: Zie sleur.

rouwperiode: Nadat een relatie uit is volgt vaak een rouwperiode. Het kan zijn dat je lange tijd geen relatie meer wenst of dat je je juist razendsnel in een nieuwe relatie stort om de boel te 'vergeten'. Geef jezelf voldoende tijd maar laat je leven er niet te lang door verzieken.

RoXY: Een bekende discotheek in Amsterdam die in 1999 afbrandde. Men schijnt bij de ingang op uiterlijk te hebben geselecteerd of je wel of niet naar binnen mocht. In 1981 had Roxy Music een top-40 hit met het nummer 'jealous guy'.

roze: Deze kleur staat symbool voor homofilie alsook voor een (pasgeboren) meisje.

Roze ActieFront: Of RAF. Niet te verwarren met de Duitse terreurbeweging. Een Belgische homo-oraganisatie die een paar jaar geleden ophield te bestaan.

roze bril: Als je verliefd bent zie je alles veel vrolijker in. Men zegt wel dat je dan alles door een roze bril ziet. Pas er wel op dat liefde ook blind kan maken. In 1996 had Tim Immers een top-40 hit met het nummer 'roze bril'.

roze driehoek: Het homosymbool. In de Tweede Wereldoorlog moesten homo's verplicht een roze driehoek dragen op hun kleding net zoals de joden een gele jodenster dragen moesten. Joden die ook homo waren droegen een geel/roze combi-ster. De kampleiding kon zo zien met wat voor 'soort' mensen ze te maken hadden. Vrouwen kregen vaak een zwarte driehoek. Hieronder zaten ook lesbische vrouwen. De homobeweging is vandaag de dag trots op het homo-zijn. Alhoewel ze wat mij betreft iets meer uit hun homohokje moeten komen. Daar zijn ze uiteraard vrij in maar ik zie toch enorme nadelen. Ook is niet elke homo over één kam te scheren uiteraard. Bi's hebben als symbool twee overlappende driehoeken. De ene is roze en de andere is blauw. Dit symbool stamt niet uit de nazitijd. Ten slotte nog een triest weetje. Na de Tweede Wereldoorlog werden Duitse homo's die gevangen zaten nog niet vrijgelaten. Deze werden pas met de nieuwe wetgeving in 1969 vrijgelaten. Vierentwintig jaar zaten zij dus nog vast. Zo zie je maar dat homo's niet echt populair waren.

Roze Front: Een niet meer bestaande overkoepelende homo- en lesbo-organisatie die vanaf 1978 jaarlijkse homodemonstraties organiseerde. Tot 1980 werden deze in Amsterdam gehouden, daarna ook daarbuiten.

Roze Golf: Een homo- en lesboprogramma dat wekelijks te horen is op de zender Radio Oost. Het uitzendgebied is overijssel. Internet: www.rozegolf.nl.

Roze Maandag: In Tilburg is er ieder jaar een grote kermis. De eerste dag, de maandag, is altijd de Roze Maandag. Die dag zie je veel roze in de stad. Ook veel homostelletjes kom je dan tegen. Deze dag is ooit als grap van de Gay Krant begonnen.

Roze Rijk, Het: Dit was een Nederlands radioprogramma (sinds 1995) over homosexualiteit. De omroep die het uitzond was de NPS. In 2003 stopte men met de uitzendingen. De voorloper van Het Roze Rijk heette Homonos. Internet: www.rozerijk.nl.

Roze Rimpel, De: Een organisatie (gestart april 2002) voor homo's van 40+. Internet: www.derozerimpel.be.

Roze Westerfestival: Een soort Roze Zaterdag maar dan op koninginnedag en op bevrijdingsdag (vijf mei) bij de Westerkerk in Amsterdam. Daar staat het homomonument. Stichting GALA (Gay And Lesbian Association; opgericht in 1992) organiseert dit jaarlijks. E-mail: stichtinggala@hotmail.com.

roze wolk: Wanneer je hotel-de-botel bent, oftewel verliefd. Je bent dan in de wolken of je leeft in (op) een roze wolk. Deze term geldt overigens net zo goed voor hetero's.

Roze Zaterdag: Een jaarlijks terugkerende dag waarop homo's feestvieren en/of aandacht vragen voor hun of andermans problemen wat betreft homofilie (of sexualiteit in het algemeen). Met homo's bedoel ik ook de lesbiennes. In Nederland wordt Roze Zaterdag meestal op de laatste zaterdag van juni gehouden. De Vereniging MARTIJN mocht in 2001 en 2002 niet meer meedoen vanwege de vergaande pedodiscriminatie. RozeLinks (hieronder) en de zanger Robert Long namen het echter voor Martijn op.

RozeLinks: Een groepering binnen de GroenLinks-partij die zich bezighouden met de sexuele diversiteit van mensen in relatie tot de wetgeving. Ze zijn voor minder normen en meer vormen. Internet: www.rozelinks.nl.

rubber: Er zijn mensen die geil worden om rubberen kleding te dragen. Zie ook fetisjisme. Ook condooms maakt men van rubber. Een rubber omdoen is dus een condoom om je of iemands pik afrollen.

rubber sökke: Twents voor condoom. Rubberkousje is de landelijke variant.

rug liggen, op je: Een vrouw krijgt promotie omdat ze haar werk goed doet. Een man vraagt: "Zeker door op je rug te liggen?". Vervolgens slaat de vrouw de man in zijn gezicht. Een vaak voorkomende scène in speelfilms. Op je rug liggen is hier dus letterlijk, zodat je geneukt kan worden.

ruggelings, standje: De man of jongen ligt op zijn rug. De vrouw of het meisje gaat met haar gezicht richting voeten (van de man of de jongen) op de stijve pik zitten en daarna laat zij zich achterover vallen en steunt ze op haar armen. De man of jongen doet er goed aan om de clitoris te stimuleren.

ruggenprik: Een pijnstillende prik in de rug die vrouwen soms krijgen als een bevalling te pijnlijk is.

rugridder: Zo noemt men een homo ook wel eens.

ruige sex: (ruige seks) Sex waarbij het er wild aan toe gaat. Zie ook ruw.

ruigpoot: Een scheldwoord voor een homo of een homo die tijdens de sex flink te keer gaat.

ruimdenkend: Als je niet overal zeer bekrompen over doet. Bijvoorbeeld wanneer je tegen het homohuwelijk bent, ben je niet erg ruimdenkend. Veel mensen vinden van zichzelf dat ze ruimdenkend zijn, totdat hun kind van zestien een relatie begint met een vijftigjarige. Ook staat ruimdenkend in sex-advertenties vaak voor de wat extremere zaken.

rukken/rukker: Een rukker is iemand die zichzelf aftrekt. Zie aftrekken.

running zijn, uit de: Dit overkomt vroeg of laat iedereen vaak wel, alhoewel, het ligt ook wel aan je eigen instelling. Wees tevreden met jezelf en kijk naar je positieve kenmerken. Een positieve uitstraling doet vaak nog wonderen. Ook als je inmiddels al wat ouder bent.

Russen zijn er, de: Een term om ongesteldheid mee aan te geven.

Russisch, op z'n: Met op z'n Russisch wordt tietneuken bedoeld.

Russisch roulette: Een revolver met daarin één kogel en de rest lege plaatsen. Op het moment van een orgasme de trekker overhalen met het wapen tegen je slaap aan. Dit komt zeer zelden wel eens voor. Nooit doen! Ga ervan uit dat de eerste keer meteen dodelijk zal zijn. In Amerika waar meer wapens voorhanden zijn komt dit soms voor.

rust: Iedereen heeft wel eens behoefte aan rust. Even op jezelf zijn. Tijd om na te denken en om tot rust te komen. Gun anderen ook deze rust.

Rutgers Nisso Groep: Nisso: Nederlands Instituut voor Sociaal Sexuologisch Onderzoek. Een instituut dat dus onderzoek doet naar sexualiteit en alles wat daar bij komt kijken. Het Nisso werd in 1958 opgericht. Er valt anno eenentwintigste eeuw nog genoeg te onderzoeken. Ze werken momenteel nauw samen met de Rutgers Stichting. Deze houden zich bezig met voorlichting en hulpverlening. Internet: www.rng.nl.

ruw: De één is zachtaardig in bed en een ander juist weer ruw en wild. Zolang je rekening houdt met je partner is het okay.

ruzie: Er bestaan bijna geen relaties zonder ruzie. Heb je om de haverklap ruzie probeer er dan eens over te praten op een rustig ruzieloos moment. Hopelijk ontaard dit niet weer in een nieuwe ruzie.