O
home
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

o.b.: Een bekend merk tampons.

O-bandje: Een halsbandje. Dit bandje is bekend van de film 'Histoire d'O'.

object: Er zijn mensen die tijdens de sex als object behandeld willen worden, terwijl ze dus wel degelijk een subject zijn en geen ding.

obsceen: Obsceen gedrag is gedrag dat men aanstootgevend vindt. Het woord 'obsceen' komt uit het Latijn waar het zoiets betekende als 'activiteiten in alle openheid'. Pas toen sexuele activiteiten in het openbaar meer en meer taboe werden veranderde ook het begrip obsceen.

obsessie: Sex met iemand kan een obsessie worden. Bijvoorbeeld als deze persoon onbereikbaar is voor je. Ook wanneer je nooit succes bij bijvoorbeeld vrouwen hebt kan sex met hen een obsessie voor je worden. Pedo's die niets mogen op sexgebied behalve fantaseren kunnen obsessief naar kinderporno gaan zoeken. Iets wat tegenwoordig ook niet meer getolereerd wordt trouwens. Probeer hulp te zoeken wanneer je obsessief raakt. Doe in ieder geval nooit iets tegen iemands wil in. Daar heb je absoluut geen recht toe. 'Obsession' was een top-40 hit uit 1991 van de Army of Lovers.

ochtendhumeur: Zie humeur.

ochtendlul: Zie hieronder.

ochtendmisselijkheid: Dit komt veel voor bij zwangere vrouwen.

ochtendtemperatuur: Zie basaaltemperatuur.

oculofilie: Ogensex.

odol: Onwijs Dikke Ochtend Lul. Wanneer je 's morgens wakker wordt met een stijve pik noemt met dat odol. Dit komt vrij vaak voor bij mannen en jongens.

odontofilie: Tandensex.

oedipuscomplex: Verliefd worden op (of fantaseren over sex met) je ouder van het andere geslacht. Een jongen die dus verliefd wordt op zijn moeder en een meisje op haar vader. Freud heeft hiervoor de term oedipuscomplex verzonnen. In de Griekse mythologie vermoordde Oedipus zijn vader en trouwde hij met zijn moeder. Hij was niet door hen opgevoed en kwam er na de bruiloft pas achter dat de persoon die hij vermoord had zijn vader was en dat zijn vrouw zijn moeder was. Hij stak toen zijn ogen uit.

oefenen: Oefening baart kunst. Dit gaat bij sex ook op. Oefen gerust met jezelf of met anderen. Denk niet dat de eerste keer sex met iemand meteen (volledige) penetratie moet bevatten.

oei ik groei: Een bekend boek voor ouders over opgroeiende kindertjes. Een jongen die al sperma kan spuiten kan zeggen: "Oei ik knoei" als hij klaarkomt.

oerinstinct: Sex kun je wel een oerinstinct noemen. Sommige mannen denken alleen maar met hun pik wordt wel eens gezegd. Zij lopen dan hun lul achterna. Een Doe Maar liedje heet ook zo: 'je loopt je lul achterna'.

oesteren: Je ballen koelen met ijs en ze daarna laten opwarmen door je geliefde.

oesters: Er zijn mensen die erg geil worden van het naar binnenslurpen van oesters uit hun schelpen. De associatie met een kut speelt hierbij een grote rol. In oesters schijnen daadwerkelijk stofjes te zitten die de sexuele lust opwekken.

oestrogeen: Oestradiol. Een vrouwelijk hormoon. Mannen bezitten oestrogeen in mindere mate. Eigenlijk bestaat oestrogeen uit verschillende hormonen. Ze worden in de eierstokken en de placenta gevormd en ook wat in de bijnieren. Het hormoon zorgt onder andere voor de secundaire geslachtskenmerken bij meisjes en voor de aanmaak van het baarmoederslijmvlies na elke menstruatie. In de puberteit stijgt het gehalte oestrogeen flink en het blijft daarna constant tot aan de menopauze. Dan daalt het percentage oestrogeen enorm. Bij jongens remt oestrogeen trouwens de secundaire geslachtskenmerken.

oetlul: Dit is een scheldwoord.

offeren: Zie opoffering.

ogen: Je kan veel te weten komen door in iemands ogen te kijken. De blik verraadt vaak een heleboel als je daar kijk op hebt. Ik vind bruine ogen vaak het mooist, maar blauw en groen kan ook prachtig zijn.

OK magazine: Dit blad werd uitgegeven (1986-2006) door de Vereniging MARTIJN. Het behandelde pedofiele onderwerpen. Ook stonen er foto's en soms gedichten in. De naaktfoto's van kinderen die erin stonden riepen bij velen boosheid op. Hier kunnen veel mensen niet tegen. Probeer bij jezelf na te gaan wat hier eigenlijk op tegen is. Een naakt kind in een kinderfilm wordt vaak wel geaccepteerd. OK staat trouwens voor ouderen-kinderen.

oksels: Dit zijn best gevoelige plekjes. Veel vrouwen scheren hun okselhaar. Best intiem om een vrouw hier eens te kussen.

olfactofilie: Liefde voor geuren.

olifantziekte: Een ziekte waarbij de zak zeer groot kan worden; zo groot dat je op je eigen zak kan zitten. Een zitzak dus.

oligospermie: Wanneer mannen weinig spermacellen in hun zaadvloeistof hebben spreek je van oligospermia. Zij zijn hierdoor dus veel minder vruchtbaar.

oligurie: Als je zeer weinig urine uitscheidt. Dit kan het gevolg zijn van veel zweten of een ziekte.

Olvarit: Zie babyvoeding.

Olympische spelen: De eerste spelen werden in Griekenland georganiseerd. In het Oude Griekenland mochten vrouwen nog niet deelnemen. De mannen die deelnamen waren geheel naakt. Wie weet dat ze dit weer gaan invoeren maar dan wel met de vrouwen erbij. Het kijkplezier zal er denk ik door toenemen. Standbeelden uit die tijd vertonen nog de vergane tijden.

oma: Voor veel kinderen, samen met moeder, de allerliefste vrouwen van de wereld. De Belgische groep K3 had in 2001 een top-40 hit met het nummer 'oma's aan de top'. Zie ook grootouders.

ombouwen: Je kunt je als man om laten bouwen tot vrouw en andersom. Dit doen sommige die in een verkeerd lichaam zitten. Zie transsexuelen.

omgang hebben met: Hiermee bedoelt men soms sex hebben met iemand.

omgangsregeling: Na een echtscheiding volgt er meestal een omgangsregeling als er minderjarige kinderen zijn. De kinderen gaan dan vaak eens in de twee weken een weekend naar de andere ouder. Ik wil alle ouders adviseren om je aan omgangsregelingen te houden omdat het voor kinderen vaak heel erg belangrijk is om met beide ouders contact te blijven hebben. Laat de kids niet de dupe worden van de problemen met je ex.

omhelzing: Omhels elkaar eens wat vaker. Dit geldt ook voor personen van hetzelfde geslacht en van alle leeftijden.

omhoog krijgen, je pik: Je pik stijf krijgen.

omnisexueel: (omniseksueel) Wanneer je op oud en jong, man en vrouw, jongens en meisjes valt; dus op van alles en nog wat.

omstrengeling: Omstrengel je geliefde innig.

onaantrekkelijk: Het tegenovergestelde van aantrekkelijk. Als iemand zegt: "Die ziet er niet onaantrekkelijk uit", dan bedoelt hij of zij meestal dat die persoon er erg knap uit ziet.

onaardig: Zie aardig.

onanie: Of onanisme. Een ouderwets woord voor masturbatie. Dit was vroeger in onder andere christelijke landen een zonde. Nu weten veel mensen gelukkig beter. Het woord 'onanie' komt van de persoon Onan, die in de bijbel aan coïtus interruptus deed.

onbeantwoorde liefde: Een liefde die niet wederzijds blijkt. Dus als je laat blijken van iemand te houden door bijvoorbeeld een bos rozen te geven maar hij of zij wil niets met je. Mijn advies: leg je hier bij neer hoe moeilijk je het er ook mee hebt. Ga nooit iemand stalken.

onbehaard: Zie behaard.

onbekenden, sex met: (seks met onbekenden) Op deze manier kun je als je wilt anoniem blijven. Je hoeft minder bang te zijn dat je een flater slaat. Je ziet je sexpartner(s) toch niet meer terug tenzij je na afloop voor vaker met iemand of meerderen afspreekt.

onbereikbare liefde: Sommige worden telkens verliefd op onbereikbare personen. Bijvoorbeeld pop- of filmsterren. Zie ook platonisch.

onbeschermde sex: (onbeschermde seks) Neuken zonder condoom.

onbevlekt ontvangen: De heilige maagd Maria was 'onbevlekt' geboren, dat wil zeggen zonder de vlek van de erfzonde (schuldig geboren worden). Dat ze als maagd een baby kreeg heeft met de onbevlekte ontvangtenis niets te maken. De onzin dat Maria als maagd een kind kon krijgen wordt door steeds minder mensen geloofd trouwens.

onbevredigd: Het tegenovergestelde van bevredigd. Hopelijk kan iedereen zijn of haar sexuele gevoelens bevredigd zien. Uiteraard zonder iemand daarmee te schaden.

onbevrucht: Tegengestelde van bevrucht.

onder: De één ligt graag onder en de ander graag boven in een stapelbed, ik bedoel tijdens het neuken. De meest voorkomende manier zal nog wel zijn: de vrouw onder en de man daar bovenop. Maar er zijn veel meer combinaties mogelijk. Zowel qua geslachtskeuze als qua standje.

onder de gordel: Zie gordel.

onder de leden hebben, iets: Een soa hebben. PS: Het kan uiteraard ook een andere ziekte betreffen die niets met sex te maken heeft.

onderbroek: Er zijn veel onderbroekfetisjisten. Eigenlijk is iedereen dat wel een beetje. Sommige slips of bermuda's zien er erotischer uit dan anderen. Sommige mensen gaan zo ver dat ze (gedragen) ondergoed verzamelen. Ook bestaat de term onderbroekenlol.

onderbroekenlol: Onderbroekenlol is humor die nogal simpel en banaal is. Dus pies en poep humor.

onderdanig: Iemands mindere zijn of juist willen zijn. Sommige personen vinden het leuk of geil als iemand anders hun de baas is. Denk aan SM.

onderdrukking: Sexualiteit wordt nog te vaak onderdrukt in onze samenleving. Vrouwen werden vroeger ook veel onderdrukt. De zedenwetten waren toen zogenaamd om hen te beschermen. Je kan beter zelf rechten hebben dan dat anderen je willen 'beschermen'.

onderen, daar van: Omdat veel mensen het woord kut, vagina en dergelijke niet durven uit te spreken gebruikt men termen als 'van onderen'.

ondergeschikt: De onderdanige in het SM-spel is ondergeschikt aan zijn of haar Meester(es).

ondergoed/onderkleding: Onderbroeken en hemden. Veel mensen geilen op bepaald ondergoed. Bijvoorbeeld op een maagdelijk wit slipje. Hemden worden soms ook als 'bovenkleding' gedragen. Niet over iets anders heen maar wel met niets over het hemd gedragen dus. Zo kan je mooi iemands blote schouders zien. In 1993 had Club 69 een top-40 hit met het nummer 'let me be your underwear'.

onderligger: In homorelaties wordt degene die onder ligt tijdens het neuken de onderligger genoemd.

onderspuiten/onderpissen, iemand: Veel sperma en/of pis over iemand heen spuiten. Probeer het eens uit.

ondertrouw: Voordat twee mensen met elkaar gaan trouwen gaan ze eerst officieel in ondertrouw. Ze laten zich dan inschrijven op het gemeentehuis dat ze willen gaan trouwen.

onderwerping: Wanneer je jezelf volledig ondergeschikt maakt aan je partner en al zijn of haar wensen uitvoert.

onderwijzer(es): Zie leraar.

onderzoek: Er zijn mensen die het geil vinden om lichamelijk onderzocht te worden. Zij spelen dan ook vaak doktertje. Voor wetenschappelijk onderzoek zie wetenschap.

ondeugend: Wie geilt er niet op ondeugende boys of girls? Sex willen als minderjarige met een ouder iemand wordt als ondeugend gezien. Zo'n stoute jongen of meisje verdient dan straf, nietwaar? De straf moet uiteraard nooit iets onvrijwilligs inhouden. Iets uit angst of plicht toelaten of doen is ook onvrijwillig.

ondiep stoten: Een man of jongen die voelt dat hij bijna gaat klaarkomen kan even ondiep gaan stoten waardoor hij toch nog niet klaarkomt. Zo kan hij langer neuken.

ondinisme: Geil worden van urine.

onecht kind: Een kind van een getrouwde man bij een andere vrouw noemt men een onecht kind. Veel beroemde mensen schijnen onechte kinderen te hebben. Denk aan de Franse ex-president Mitterrant of aan prins Bernard.

oneerbaar (voorstel): Iemand oneerbaar betasten is iemand bijvoorbeeld in het kruis betasten. Wanneer de persoon graag in het kruis betast wordt is er geen probleem lijkt mij. Een oneerbaar voorstel is een voorstel die je niet 'hoort' te doen. Bijvoorbeeld aan een meisje vragen of ze haar rokje op wil tillen.

one-night-stand: Een éénmalige nachtelijke sexuele ervaring met iemand. Deze kunnen uiteraard best lekker zijn. In 2002 hadden Sarah Connor en Wyclef Jean een top-40 hit met het nummer 'one nite stand'.

onervaren: Wanneer je nog geen of weinig sexuele ervaring hebt. Sommige vinden dit juist leuk zodat ze iemand in kunnen wijden in de sex. Anderen hebben liever iemand met wat ervaring. Wees nooit bang wanneer je nog onervaren bent. Wanneer je partner daar op afknapt deugde hij of zij toch niet. Sommige schamen zich namelijk voor hun onervarenheid als ze de achttien al ruim gepasseerd zijn. Dit is nergens voor nodig.

ongebonden: Iemand zonder een vaste relatie. Hij of zij is dus nog vrij.

ongeboren vrucht: Zie foetus.

ongehuwd: Zie ongetrouwd.

ongelijkwaardig: Zie gelijkwaardigheid.

ongelukje: Bij zwanger worden terwijl dat niet de bedoeling was spreekt men vaak van een ongelukje.

ongelukkig: Veel mensen voelen zich ongelukkig in de liefde. De hoop dat het ooit nog goed zal komen wordt steeds minder. Ga niet bij de pakken neerzitten maar probeer via verenigingen, internet of wat dan ook je geluk te zoeken. Wees echter wel reëel en zoek niet naar iemand die perfect is.

ongeperforeerd maagdenvlies: Maagdenvlies zonder een gaatje erin. Dit komt soms voor. Bij ongesteldheid kan het bloed dan niet naar buiten wat voor buikpijn zorgt. De dokter kan eenvoudig een gaatje prikken in het maagdenvlies.

ongeremd: Wanneer je alle remmen los gooit tijdens een vrijpartij spreek je van ongeremde sex. Houd altijd wel rekening met je partner(s).

ongerust: Zie zorgen.

ongeslachtelijke voortplanting: Dit komt bij diverse plantensoorten nogal eens voor, alhoewel het bij dieren ook voorkomt. Klonen is ook een vorm van ongeslachtelijke voortplanting.

ongesteld(heid): Meisjes worden rond hun twaalfde jaar ongesteld (meestal 11-14 jaar). Vanaf die leeftijd kunnen ze dus zwanger worden. De menstruatiecyclus duurt ongeveer één maand (25 tot 30 dagen, soms zelfs 36 dagen). Eens per maand verlies je dus bloed via je kut. Niet alleen bloed maar ook het niet bevruchte eitje en het baarmoederslijmvlies komen naar buiten. Dit noem je menstrueren. Er zitten ook nogal eens gestolde stukjes bloed tussen. Wanneer dit problemen geeft moet je naar de huisarts gaan. De ongesteldheid duurt twee tot acht dagen. Voor het bloedverlies zijn tampons en maandverband te koop in de supermarkten. Aan te raden is om deze een paar keer per dag te vervangen. 's Nachts is het bloedverlies meestal minder dan overdag. Wanneer je zwanger bent menstrueer je niet (soms echter nog wel een beetje), er komen dan geen nieuwe eicellen vrij en ook het baarmoederslijmvlies hoeft dan niet vervangen te worden. De baarmoeder sluit zich dan zodat de foetus beter beschermd wordt. Er is overigens een kleine kans om zwanger te worden tijdens de menstruatie. Er kan soms een tweede eitje komen. Houd hier dus rekening mee. Bij onregelmatige bloedingen is het aan te raden om je huisarts te bezoeken. In sommige culturen mag je geen sex hebben met vrouwen die ongesteld zijn.

ongetrouwd: Iemand die niet getrouwd is. Ook wel vrijgezel genoemd, tenzij je een vaste vriend of vriendin hebt.

ongewenst kind, een: Zie ongewenste zwangerschap.

ongewenste intimiteiten: Lichamelijke betastingen aan je lichaam door anderen terwijl je dat niet wilt. Ook ongewenste opmerkingen kunnen hier onder vallen. Respecteer elkaars grenzen. Je hoort altijd de baas te zijn over je eigen lichaam.

ongewenste zwangerschap: Wanneer je zwanger bent terwijl je dat eigenlijk niet wilde. Dit kan door een verkrachting komen maar ook door ondoordacht gedrag tijdens het neuken. Een abortus laten plegen is dan een mogelijkheid maar dit is niet iets dat je effe laat doen alsof het niets is. Bij velen is dit een aangrijpende gebeurtenis. Wanneer je besluit het kindje te houden moet je het uiteraard niet als ongewenst behandelen als het er eenmaal is.

onkuis: Een ander woord voor onzedelijk. Onkuis wordt niet meer zo vaak gebruikt.

onnatuurlijk: Het tegenovergestelde van natuurlijk. Homosexualiteit werd vroeger on- en tegennatuurlijke ontucht genoemd.

onnoembare misdaad: Of crimen nefandum. Zo werd homosexualiteit vroeger (niet) genoemd.

onrein: Een erg ouderwets woord. Onrein word je wanneer je sex hebt voor het huwelijk. Dit beweerde men vroeger. Ook sex met dieren maakt je onrein alsook sex met iemand anders dan je partner. Tegenwoordig gebruiken moslims dit woord nog veel. Door het eten van varkensvlees word je onrein volgens hun geloof.

onrijp: Het tegenovergestelde van rijp.

onschuld(ig): Wanneer je geen schuld hebt. Kinderen noemt men vaak onschuldig wat sexualiteit betreft. Men ziet sex duidelijk nog als iets waar je je schuldig om zou moeten voelen. De verloren onschuld spelen betekent dat je net doet alsof je je van geen kwaad bewust bent.

ontbijt op bed: Verwen je ouders of je partner eens met ontbijt op bed.

ontbloemen: Het sexueel rijp worden (van meisjes).

ontdekken: Ontdek eerst jezelf en daarna anderen.

onteren: Een jongen die een ongetrouwd meisje neukt, onteert haar. Dit was vroeger echter de gedachtegang.

ontharen: Zie epileren.

ontharingscrème: Een crème om bijvoorbeeld je benen mee te ontharen. De crème lost de haartjes op waardoor dit een beter resultaat geeft dan scheren. Pas wel op met deze middeltjes wanneer je een gevoelige huid hebt.

onthouding: Zie zelfonthouding.

ontknapen: Het ontmaagden van een jongen.

ontlading: Zie sexuele ontlading.

ontlasting: Zie poep.

ontluikende sexualiteit: (ontluikende seksualiteit) De luiken der sexualiteit gaan open. Althans figuurlijk. Beginnende pubers dus die interesse krijgen in sexueel contact met anderen. Prepubers hebben ook wel sexuele gevoelens maar deze worden meer onderdrukt en/of niet erkend.

ontmaagding: Iemand voor het eerst neuken. Wanneer je ontmaagd wordt ben je geen maagd meer.

ontmand: Als je pik eraf wordt gehakt ben je ontmand. In Amerika deed een vrouw dit een paar jaar terug bij haar man omdat hij overspelig was. Z'n pik kon er op tijd weer worden aangezet.

ontmoetingsplaats: Plaatsen waar mensen heen gaan om anonieme sexcontacten te hebben. Denk aan bossen, parken en parkeerplaatsen langs snelwegen.

ontplooiing: Zie zelfontplooiing.

ontroerend: Wat kan het toch fijn zijn om lekker te janken bij een ontroerende film. Denk aan 'Titanic' (1997), 'Pearl Harbor' (2001) of 'E.T.' (1982) Zie ook emoties.

ontrouw: Het tegenovergestelde van trouw.

ontsluiting: Het proces bij de start van een bevalling. De baarmoederhals ontsluit zich waardoor de baby naar buiten kan. Dit gaat gepaard met weeën en met persen.

ontspannen: Belangrijk is het dat je je ontspannen voelt tijdens de sex. Uiteraard heb je wel een sexuele spanning maar je moet je wel op je gemak voelen bij je partner(s).

onttrekkingbloeding: Een niet vaak gebruikt woord voor de ongesteldheid.

ontucht: Dit nogal ouderwets klinkende woord wordt nog vaak gebruikt. Wanneer je sexuele handelingen verricht met iemand die dat niet wil of met iemand die onder de zestien is of iemand die aan je gezag is toevertrouwd spreekt men van ontucht. Bij penetrerende sex in deze gevallen spreekt men niet van ontucht maar van verkrachting. Vroeger werd het begrip ontucht gebruikt voor alle sexuele handelingen die men niet wenselijk vond. Zo noemde men homosexualiteit tegennatuurlijke ontucht. Ontucht hoeft trouwens niets met sex te maken te hebben maar men gebruikt het woord alleen daar nog maar voor tegenwoordig.

ontvangende partner: De persoon die een pik (of dildo enz.) ontvangt in zijn of haar kont, mond of kut. Kan je ontvangen of verplaatsen? hoor je ook vaak tijdens afspraakjes met een date. Niet iedereen kan of wil namelijk een date thuis ontvangen vanwege partner, ouders, burengeroddel of je privacy.

ontvoering: Spannend vinden sommige het om ontvoerd te worden of om juist iemand te ontvoeren. Dit spel kun je met elkaar spelen. Ontvoer nooit iemand tegen zijn of haar wil. Je kan dit wel alleen of samen fantaseren.

onveilig: Zie veilig.

onveilige sex: (onveilige seks) Zie unsafe (sex).

onverschillig: Als je bij alle ellende die andere mensen meemaken telkens denkt: "Wat kan mij dat verrotten?", dan ben je behoorlijk onverschillig. Houd van jezelf én van je medemens.

onverzadigbaar: Iemand die sexueel onverzadigbaar is kan maar geen genoeg van sex krijgen.

onvolwassen: Het tegenovergestelde van volwassen.

onvrijwillige sex: (onvrijwillige seks) Zie dwang.

onvruchtbaar: Als je niet voor nageslacht kan zorgen ben je onvruchtbaar. Zowel mannen als vrouwen kunnen onvruchtbaar zijn.

onzedelijk: Wanneer je onzedelijk wordt betast is dat ontucht. Ook worden erotische foto's in het openbaar nogal eens onzedelijk genoemd. De paus zou er de bibbers van krijgen.

onzeker: Veel mensen zijn onzeker. Probeer onzekerheid niet te verbergen en zie onzekerheid bij andere mensen ook niet als zwak. Wanneer je elkaars zwakheden ziet, verdwijnt de onzekerheid vaak als sneeuw voor de zon.

onzijdig: Geslachtsloos. Als je geen mannelijk of vrouwelijk geslacht bezit.

oöcyt: Een ander woord voor eicel.

oöforitis: Een ontsteking aan je eierstokken.

oogcontact/oogopslag: Via oogcontact merk je vaak al of iemand je leuk vindt of niet. Als iemand er niet van gediend is dat je hem of haar te lang aankijkt merk je dat ook aan zijn of haar blik. In de film 'the lord of the rings' uit 2001 zie je Elijah Wood (28-01-1981) telkens met hondstrouwe ogen kijken als hij wordt aangehaald door één of andere oude vent. Geil en lief om te zien. Elijah speelde als puber in 'Flipper', daar kon je z'n blote bast bewonderen.

oogje op iemand hebben, een: Stilletjes verliefd zijn op iemand.

oogpotlood/oogschaduw: Meisjes beginnen steeds vroeger met make-up. Het maakt ze vaak interessanter als sexpartner voor (meestal) jongens. Oogpotlood wordt tegenwoordig ook soms door jongens gebruikt. Persoonlijk vind ik dat best mooi staan.

ooievaar: Omdat men het vroeger eng vond om te vertellen waar baby's vandaan kwamen zei men maar dat de ooievaar ze bracht. Tegenwoordig zijn er leuke geboortekaartjes te koop met daarop een ooievaar die een doek in zijn bek heeft waar een kindje in ligt

Ook zo: Een homoprogramma van de VPRO-radio dat in 1980 begon en in 1982 haar laatste uitzending had. Na 1982 nam de NOS het programma over onder de naam HomoNos.

oom: Zie tante.

oorbel: Vrouwen en meisjes versieren zich vaak met sieraden. Mannen en jongens doen dit tegenwoordig ook steeds vaker. Niet alleen oorbelpiercings zie je veel maar ook piercings door bijvoorbeeld je wenkbrauw. Je bent niet per se homo wanneer je als jongen een piercing draagt. Vroeger werd er vaak mietje naar jongens met een of meerdere oorbellen geroepen. Tegenwoordig is het al redelijk normaal om als jongen een oorbel te dragen. Nu moet het alleen nog normaal worden dat je mag zijn zoals je bent. Homo, hetero, bi, pedo, travo, shemale, of wat dan ook. Zeerovers droegen oorbellen van goud in de hoop op een fatsoenlijke begrafenis na een eventuele aanspoeling op het vaste land. De oorbel was dan bedoeld als gift in ruil voor het begraven worden.

oorlel: Volgens sommige is de oorlel het meest gevoelige plekje van hun lichaam. Er zijn mensen die het geil vinden om een oorlelletje te likken of om het hele oor te likken.

oorlog: Helaas is er in de wereld nog veel oorlog en ander geweld. Doe hier niet aan mee. Laat iedereen in zijn of haar waarde en hopelijk behandelt men jou dan net zo. Vrede op aarde. Bruce Springsteen had in 1986 een top-40 hit met het nummer 'war' en de Culture Club had in 1984 een top-40 hit met het nummer 'the war song'.

oortjes, een jongen met: Een mooi jong jochie (bron: gaysite.nl).

op en neer: De welbekende neukbeweging. De Vengaboys hadden in 1998 een top-40 hit met 'up and down'. Dingetje maakte er in dat zelfde jaar een andere versie op: 'sambal bij? (op en neer)'.

op iemand zijn: Dit betekent verliefd zijn op iemand.

opa: Ook wel opoe of grootvader genoemd. Oma is omoe of grootmoeder. Zie ook grootouders.

opblaaspop: Een pop van plastic om mee te sexen. Deze is zoals de naam al zegt opblaasbaar. Het zijn meestal vrouwelijke poppen met een wijd openstaande mond. Je kunt de mond neuken alsook de kut en de kont. Wel goed schoonmaken na gebruik. Ook heb ik opblaasbare meisjespoppen (kinderpoppen dus) gezien alsook levensechte nagemaakte kinderpoppen. In Japan is dit vooral populair. Ook iets voor westerse pedo's misschien?

opdrachten: Je kan samen allerlei opdrachten verzinnen en eventueel uitvoeren. Verplicht masturberen terwijl de ander toekijkt. Of bijvoorbeeld dat je vriendin of vriend een man via internet moet regelen die zij of hij moet leegzuigen in de gang direct na binnenkomst. Daarna gaat de man meteen weer weg volgens afspraak. Het sperma in haar of zijn gezicht (of geiler in haar of zijn mond) wordt vervolgens als bewijs aan de partner getoond. Als beiden van zulke opdrachten houden kunnen jullie het zo geil maken als jullie zelf willen. Zie ook soa's.

Open en bloot: Dit was de titel van een televisieprogramma uit 1974. Het werd gepresenteerd door Joop van Thijn. In dit programma werd openlijk over tal van sexuele zaken gesproken. Het woord neuken werd daar voor het eerst op de televisie uitgesproken. Later was Joop nog hoofdredacteur van het blad Vrij Nederland. Toen nog een vooruitstrevend opinieblad.

open relatie: Of open huwelijk. Een relatie waarbij je beiden van te voren afspreekt dat je vreemd mag gaan zo vaak je maar wilt. Zulke relaties worden steeds moderner.

open ruggetje: Spina bifada. Een ernstige geboorteafwijking bij baby's is een open ruggetje. Er zijn speciale pillen op de markt met foliumzuur erin waardoor de kans op een open ruggetje sterk afneemt.

openbaar: Sex op openbare plaatsen is strafbaar. Het geeft vaak wel een extra kick wanneer je betrapt kunt worden of wanneer anderen je bezig zien.

openheid: Zeer belangrijk is openheid over sex. We moeten er niet geheimzinnig over doen tegen kinderen, anders leren zij weer dat sex niet normaal is of alleen voor volwassenen is weggelegd. Ook blijven ze dan met veel vragen rondlopen die ze vaak niet durven te stellen. Ook moeten we proberen om de ouderen bij deze sexuele openheid te betrekken. Zij kunnen hun beperkingen die ze zichzelf en anderen aandoen dan grotendeels laten varen.

opening: Wat zou ik graag mijn pik in haar opening stoppen. Opening is hier dus de kut.

openlijk homo of lesbisch zijn: Dit zijn dus homo's en lesbo's die uit de kast zijn.

openneuken: Iemand in zijn of haar kontje neuken zodat er een open gat ontstaat. Dit vinden sommige zeer geil om te zien. De anus sluit zich overigens na een tijdje wel weer. Forceer alleen nooit.

opfucken: Zie opnaaien.

opgebrand: Zie burn-out.

opgeilen/ophitsen: Wanneer je iemand aan het opgeilen bent dan maak je hem of haar geil. Als het lukt tenminste.

opgewonden, sexueel: Zie geil.

ophidicisme: Het gebruiken van reptielen bij de sex. Of een kronkelende paling in je kut.

opleiding: Zie training.

oplikken: Zie likken.

oplopen, iets: Een soa oplopen.

opmaken, jezelf: Zie make-up.

opnaaien: Laat je niet opnaaien betekent laat je niet gek maken.

opneukertje: Een blaag (= kind) dat nog niet droog achter de oren is.

opoe: "Ik heb opoe" betekent dat je ongesteld bent.

opoffering: Jezelf gewillig geven aan je sexpartner(s). Bij SM kan dit soms ver gaan. Iemand (ritueel) ter dood offeren zoals in de bijbel staat beschreven komt hopelijk in het echt nooit meer voor.

oppas: Zie babysitter.

opposites attract: Er zijn personen die vallen op hun tegenpool. Mensen dus die totaal anders zijn dan dat ze zelf zijn. In 1990 had de zangeres Paula Abdul een top-40 hit met het nummer 'opposites attract'.

oprekken: Fist-fuckers vinden het vaak geil om een kontje flink op te rekken. Ook een kut moet het soms ontgelden. Men maakt dan bijvoorbeeld gebruik van een speculum.

Ops: Griekse godin van de vruchtbaarheid en overvloed.

opsluiting, (eenzame): Er zijn personen die graag opgesloten willen worden. Dit is een vorm van SM. Je vrijheid word je zo ontnomen. Uiteraard mag je niet iemand tegen zijn of haar wil opsluiten.

opstandig(heid): Pubers maar ook kleine kinderen zijn nogal eens opstandig. Dit kan komen door een gebrek aan vrijheid maar ook doordat ze juist te veel mogen. Als je altijd chips krijgt als je dat wilt kun je opstandig worden als je een keertje iets niet mag namelijk. Het hoeft niet te betekenen dat een rustig kind gelukkig is en het altijd met zijn of haar ouders eens is. Bij strenge ouders durft men soms geen tegengas te geven. Bij een pik die stijf wordt zegt men ook wel hij is opstandig.

opvliegers: Tijdens de menopauze komt dit nogal eens voor. Je krijgt het dan ineens zeer warm en gaat veel zweten vooral in je gezicht en je borst. Ook kun je er duizelig van worden.

opvoeding: Het is belangrijk dat men rekening houdt met de wensen van kinderen tijdens de opvoeding. Leer ze elkander te respecteren en geef ze liefde en voldoende vrijheid. Ook de sexuele opvoeding moet niet achterwege blijven. Vroeger was de opvoeding erg autoritair en vaak erg antisex. Moeders en vaders wil was wet.

opvrijen, iemand: Iemand geil(er) maken door met hem of haar wat te vrijen.

opwindend: Zie geil.

Opzij: Het bekendste blad van feministen. Internet: www.opzij.nl.

orale sex: (orale seks) Pijpen en beffen zijn vormen van orale sex. Sex met behulp van je mond (of tong) dus. Er zijn jongens die zichzelf kunnen afzuigen.

orchitis: Een ziekte aan de ballen. Deze zwellen op en gaan pijn doen. Een ontsteking aan de buisjes achter de ballen noemt men epididymo-orchitis. Een operatie om een bal te weg te halen noemt men orchidectomie.

ordinair: Iets dat je eigenlijk maar afkeurt. Vaak hebben personen die 'afwijkend' doen of zijn last van de afwijzende houding van de massa. Probeer niet te gauw iets ordinair te vinden.

orgasme: Ook wel klaarkomen genoemd. Een samentrekking van bepaalde spieren waardoor bij mannen een zaadlozing volgt. Dit geeft doorgaans een lekker gevoel. Jongens tot een jaar of elf, twaalf, dertien kunnen alleen droog klaarkomen. Er komt dan nog geen sperma uit de pik. Later eerst een beetje en langzaam aan wat meer. Vrouwen kunnen vaak meerdere orgasmen krijgen in korte tijd. Mannen hebben wat meer 'hersteltijd' nodig. Jonge meisjes zijn ook in staat een orgasme te krijgen. Ze worden alleen minder nat tijdens het masturberen. Vrouwen en meisjes krijgen dus geen zaadlozing maar ook zij ervaren doorgaans een heerlijk gevoel. Een orgasme is al mogelijk vanaf, in ieder geval, drie jaar bij zowel jongens als meisjes. Dit weet lang niet iedereen. Hoe heftiger een orgasme van een vrouw des te meer de zaadcellen richting baarmoeder worden gezogen. Zie ook klaarkomen.

orgasmen-hoofdpijn: Plotseling opkomende hoofdpijn tijdens een orgasme. Naar dit fenomeen is maar weinig onderzoek gedaan.

orgasticiteit: Het vermogen om klaar te komen.

orgie, (sex-): (seksorgie) Sex met meerdere tegelijk noemt men groepssex of orgie. Tijdens een orgie doet iedereen het dan zo'n beetje met iedereen.

oriëntatie, sexuele: (seksuele oriëntatie) Zie geaardheid.

Orpheus: Een vereniging voor hulpverlening bij homo- en bisexsualiteit in man-vrouw relaties. Orpheus is in 1970 begonnen als een werkgroep. Internet: www.orpheushulpverlening.nl.

os: Een os een is gecastreerde stier. Een stier zonder ballen dus.

Osiris: Dit is de Egyptische god van de vruchtbaarheiden later van het hiernamaals. Het hiernamaals is waar je naar toe gaat als je dood bent. Hier geloven (en geloofden) veel mensen is.

oud: Iemand die niet meer jong is. Ouderdom komt vaak met gebreken. Sommige personen vallen juist erg op oud trouwens. Met de oudste beweging ter wereld maken bedoelt men neuken.

oude fiets: Als je als onervarene sexuele ervaring opdoet met een oudere partner dan zegt men: "Op een oude fiets moet je het leren".

Oude Grieken, de: Zie Grieken, de Oude.

Oude Pekela: Een plaatsje in Nederland waar ritueel kindermisbruik zou hebben plaatsgevonden. Achteraf bleek er niets van waar te zijn maar de media was erg hysterisch te werk gegaan.

oude snoeper: Zie dirty old man.

oude vrijster: Een oude vrouw die nog sexcontacten zoekt.

oudere: Iemand die een stuk ouder is dan de andere. Ook iemand die al 'oud' is.

ouderlijk gezag: Tot je achttiende (volwassenleeftijd) zijn je ouders min of meer de baas over jou. Dit heeft voor- en nadelen. Het zoeken is naar de juiste balans van eigenverantwoordelijkheden en bescherming. Ook is het leren van respect belangrijk. Dit is totaal wat anders dan het gedwongen opleggen van respect.

ouders: Je vader en je moeder. Veel ouders beschermen hun kinderen tegen alle vormen van sexualiteit. Er is naar mijn mening vaak sprake van nadelige overbescherming. Zeg gerust eens tegen je kind(eren) dat het fijn is om te masturberen en dat leeftijd daarbij niet uitmaakt.

Ouders van Nu: Een blad die al lange tijd bestaat en dat werd gelezen door ouders van toen maar natuurlijk ook door die van nu. Het gaat over ouders en kinderen en de opvoeding van die kinderen. Er staat ook een rubriek over liefde en sexualiteit in. Hiermee begonnen ze in 1971. De rubriek heette 'weet-je-wel'. Tegenwoordig heb je onder andere ook het blad J/M.

ouderschap: Het ouder zijn. Hiervoor moet je uiteraard één of meerdere kinderen hebben.

ouderwets: Iemand die sex eng vindt wordt al gauw ouderwets gevonden. Houd er altijd echter rekening mee dat er bijna geen openheid over sex bestond een paar generaties terug. Tegenwoordig is er meer, maar nog niet voldoende openheid. Ook gebeurde er in de meest preutse tijden ook van alles alleen je hoorde er veel minder over.

Outhere Brothers, the: Een popgroep die uitsluitend liedjes over sex zong. Ze hadden een paar top-40 hits in de jaren negentig. Titels van singles waren onder andere 'fuck U in the ass' en 'don't stop (wiggle, wiggle)'. Een stukje uit 'don't stop': "Girl you gotta suck my dick and you gotta suck it quick".

ouwehoeren: Kletsen, kletsen en nog eens kletsen. Ook zijn er mensen die naar de hoeren gaan om te kletsen zonder er sex mee te hebben. Eenzame mensen (met een hoop geld) doen dit soms. De hoer is al eeuwen lang vaak een goede (sexuele) hulpverlener.

ouwe viezerik: Zo wordt soms een ouder iemand, meestal een man, genoemd die nog aan sex doet of denkt. Helemaal wanneer zijn fantasie of werkelijkheid een veel jongere partner betreft. In het Engels 'dirty old man' (oude vieze man) genoemd.

ouwe zak: Een scheldwoord.

ova: Het meervoud van ovum.

ovaria: Het wetenschappelijke woord voor eierstokken.

ovariotomie: Zie hysterectomie.

ovarium: Het enkelvoud van ovaria.

over iemand heengaan: "Iedereen is al over haar heen gegaan", betekent dat veel personen al met haar geneukt hebben.

over tijd: De menstruatie komt iedere maand terug. Wanneer dit langer duurt dan normaal ben je over tijd. Een paar dagen verschil komt wel voor, duurt het langer dan kan het betekenen dat je zwanger bent. Tijdens de zwangerschap menstrueer je namelijk niet meer. Een overtijdsbehandeling is een abortus in een vroeg stadium. Binnen zestien dagen dat je over tijd bent. Bij een langere zwangerschap moet je wettelijk nog vijf dagen bedenktijd nemen na aanmelding bij een abortuskliniek. De tijd na het verstrijken van de dag dat je uitgerekend was (bij een zwangerschap dus) noem je ook wel over tijd.

overall: Een lekkere stoere kerel gespierd, bezweet en verders naakt in een overall die als garagemonteur werkt. Wedden dat je auto om de haverklap een beurt nodig heeft.

overbeharing: Sommige mensen houden hier juist erg van terwijl anderen er van gruwelen. Wanneer je als vrouw last hebt van overbeharing komt dat zeer waarschijnlijk door een te hoog gehalte aan het mannelijke hormoon androgeen. Je kunt hiertegen bij de huisarts een pil krijgen.

overbescherming: Ik vind dat kinderen vandaag de dag nogal eens overbeschermd worden. Ze mogen niet met 'vreemde mannen' omgaan. Ze mogen vaak geen sex hebben. Ze worden constant in de gaten gehouden waar ze zich bevinden. Enzovoorts. Het is logisch dat je bezorgd bent dat ze iets overkomen, maar ontneem dan niet geheel hun vrijheid. Vaak worden kinderen anders juist opstandig of ze gaan het criminele pad op. Veel ouders houden hun kroost soms binnen omdat ze bang zijn dat ze anders misbruikt worden. Weinig ouders houden hun, wat oudere kinderen, binnen vanwege het gevaarlijke verkeer. De kans dat ze in het verkeer iets overkomen is echter veel groter. De angst voor sex, die in deze samenleving heerst, speelt hierbij een grote rol. In 2002 had de Amerikaanse zangeres Britney Spears een top-40 hit met het nummer 'overprotected'. In de FHM top-100 van meest sexy vrouwen stond Britney in 2002 op nummer acht.

overbevolking: De aarde telt al meer dan zes miljard mensen. Dit aantal groeit nog steeds en wel erg rap ook. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, alleen kan dit toch echt niet zo blijven doorgaan. Er wordt tegenwoordig wel meer aandacht aan dit (toekomstige) probleem besteed. Zie ook geboortebeperking.

overdraagbare aandoening, sexueel: (seksueel overdraagbare aandoening) Zie soa.

overgang: Climacterium. De periode rond de menopauze. Je gaat dan van vruchtbaar naar onvruchtbaar. Dit gaat niet altijd zonder problemen. Misselijkheid, stemmingswisselingen en opvliegers kunnen er mee gepaard gaan.

overgeefsel: Zie kots.

overgeven, jezelf: Je helemaal geven tijdens het sexspel.

overheen gaan, er: Iemand neuken.

overprotectie: Zie overbescherming.

oversext: (oversekst) Iemand die non-stop met sex bezig is zou je oversext kunnen noemen. Er is naar mijn mening trouwens niets mis mee tenzij je jezelf of anderen ermee hindert op de een of andere manier.

overspel: Als je tijdens je huwelijk vreemd gaat met iemand noem je dit overspel. Tot 1971 was overspel wettelijk strafbaar. Het heet dan ook overspel plegen alsof je een misdaad begaat. Op sommige plaatsen worden overspelige vrouwen nog publiekelijk vernederd. In Nederland gebeurde dit voor het laatst in de jaren zeventig te Staphorst. In de middeleeuwen gebruikte men het woord spelen voor neuken. Daar komt het 'spel' dus vandaan in overspel.

overtijdsbehandeling: Zie over tijd.

ovulatie: Eisprong. Het vrijkomen van een rijpe eicel.

ovulatieremmer: Een ander woord voor een anticonceptiemiddel.

ovulatietest: Een test waardoor je kunt zien wanneer je gaat ovuleren. Dit kan handig zijn wanneer je zwanger wilt worden maar niet elke dag neukt. De testen kijken of het hormoon LH aanwezig is in de urine. LH komt namelijk vlak voor een ovulatie vrij. De testen zijn bij apotheken te koop.

ovum: Het wetenschappelijke woord voor eicel. Het meervoud van ovum is ova.

owertrekker: Fries voor condoom.

oxytocine: Een hormoon dat wordt aangemaakt in de hypofyse. Wanneer je verliefd bent neemt de productie van dit hormoon sterk toe. Ook bij een orgasme en bij het geven van borstvoeding komt oxytocine vrij. Dit hormoon speelt waarschijnlijk een rol bij de hechting tussen partners maar ook tussen die van moeder en kind.