I
home
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

IASR: International Academy of Sex Research. Ieder jaar komen de leden van de IASR bij elkaar om de laatste sexuologische onderzoeksresultaten te bespreken. De locatie is ieder jaar ergens anders.

IBLD: International Boy Love Day. Een tweejaarlijkse (eerste zaterdag na de zonnewende) homopedodag.

ibne: Turks voor homo.

iBuzz: Dit is een vibrator die werkt via de muziek van een iPod.

ideale man/vrouw: Wie zoekt er niet een ideaal iemand. Let er wel op dat je niet te kritisch bent want perfect is niemand. Probeer ook niet te voldoen aan het ideaalbeeld, blijf gewoon jezelf want dan ben je uniek. Een ideale schoonzoon of schoondochter is de (aangetrouwde) partner van je zoon of dochter die je erg geschikt vindt.

identiteit(scrisis): Je identiteit is wat men noemt je sexuele geaardheid. Eigenlijk is het veel ruimer en is het gewoon wie of wat je bent. Wanneer je in problemen komt omdat je bijvoorbeeld niet weet of je homo of hetero bent spreekt men van een identiteitscrisis. Laat je in ieder geval nooit in een hokje drukken. Wat je ook bent of denkt te zijn, probeer er niet mee te zitten maar wees vooral gelukkig met jezelf.

idool: Veel mensen hebben idolen. Zo heeft de jeugd bijvoorbeeld tieneridolen. Wanneer je iemand (beroemd of niet) helemaal te gek vindt, ben je idolaat van hem of haar.

Iduna: Of Idun. De Noorse godin van de eeuwige jeugd of de vruchtbaarheidsgodin. Wie van haar appels at bleef eeuwig jong.

iel: Zie tenger.

Iglesias, Julio (23-09-1943): Een Spaanse zanger die er populair was en is bij veel vrouwen. Tegenwoordig is zijn zoon Enrique in zijn voetsporen getreden wat sexsymbool en zanger betreft. In 1984 had Julio Iglesias samen met Willie Nelson een top-40 hit met het nummer 'to all the girls I've loved before'.

ijdelheid: Iedereen is wel een beetje ijdel. Des te knapper je bent des te ijdeler?

ijsblokjes: Hiermee kun je ook sexen. Wel eerst iets laten smelten om brandwondjes (sic) te voorkomen.

ijsje: Wil je aan m'n ijsje likken?

ik kom: Een veelgehoorde kreet tijdens een vrijpartij. Hiermee geeft de man of jongen aan dat hij klaar gaat komen. Hoe zijn partner (of partners) daarop reageert is aan hem of haar. Als je een orgasme voelt aankomen is die niet meer tegen te houden. Vrouwen en meisjes kunnen natuurlijk ook roepen: "ik kom".

ILGA: International lesbian and gay association. Een overkoepelende samenwerking van homo en lesbo-organisaties en werd opgericht in 1978. Pedo-organisaties werden in 1994 uit de ILGA geflikkerd in ruil voor mogelijk spreekrecht bij de Verenigde Naties. Internet: www.ilga.org.

illegaal: Iets dat wettelijk verboden is. Bijvoorbeeld sex in het openbaar is illegaal. Het tegengestelde noemt men legaal. Een illegitiem kind is een onwettig of buitenechtelijk kind.

imam: Een imam is een geestelijk leider uit het islamitische geloof. In 2001 zei een imam in Nederland dat homosexualiteit een besmettelijke ziekte was. Dit veroorzaakte veel opschudding. Persoonlijk vind ik dat de vrijheid van meningsuiting erg belangrijk is. Zo weet je tenminste hoe men over bepaalde zaken denkt. Ook vond ik de roep om vervolging van deze imam erg hypocriet. Hoeveel Nederlanders verafschuwen homosexualiteit wel niet. In sommige kerken wordt dit nog steeds gepreekt. Ook worden Pedofielen trouwens telkens voor van alles en nog wat uitgemaakt. Daar doet heel Nederland bijna aan mee. Die kunnen er ook niets aan doen dat ze op kinderen vallen.

immoreel: Iets wat men niet moreel vindt. Zie moralistisch.

Implanon: Een anticonceptiemiddel voor vrouwen dat door het bedrijf Organon wordt geproduceerd. Je moet dan een staafje onder je huid laten plaatsen. Dit staafje geeft drie jaar lang hormonen af (progestagenen) waardoor je niet bevrucht kan worden. Bij één op de vijf vrouwen verdwijnt de ongesteldheid zolang het staafje werkzaam is. Organon is ook bezig met een mannenversie. Een staafje dat mannen tijdelijk onvruchtbaar maakt dus.

implantaat: Siliconen borsten zijn implantaten, maar ook staafjes in je bovenarm die hormonen afgeven om niet zwanger te geraken.

impotent: Als je je pik niet stijf kunt krijgen ben je impotent. Deze impotentie kan meerdere oorzaken hebben. Medicijngebruik en drugsgebruik veroorzaken nogal eens impotentie. Ook zenuwachtigheid tijdens een sexdate kan impotentie tot gevolg hebben. Angst zorgt soms ook juist (ongewild) voor een stijve pik. Impotentie heet ook wel erectiestoornis.

impregneren, iemand: Iemand zwanger maken.

in vitro bevruchting: Letterlijk: bevruchting achter glas. Zie IVF.

in vivo bevruchting: Vivi betekent leven. Bevruchting door middel van neuken of via kunstmatige inseminatie.

incest: Incest noemt men soms wel het laatste taboe. Incest is sex tussen bloedverwanten. Dus sex tussen broers en zussen, vader met zoon of dochter, of moeder met zoon of dochter. Maar ook ooms en tantes vallen onder incest. Het is vooral een groot taboe om sex met bloedverwanten te hebben. Bij neefjes en nichtjes speelt dit probleem al weer veel minder. Bijna iedereen heeft wel incest fantasieën als kind of later als vader of moeder. De gedachte dat een kind bij mamma en pappa in bed kruipt en met ze begint te vrijen windt veel ouders en kinderen op. Of om te zien dat je zoon en dochter met elkaar aan het neuken zijn. Over zulke fantasieën spreken is not-done. Ze uitvoeren is niet aan te raden omdat de jongste partner zich er vaak niet aan kan onttrekken of nog niet weet hoe groot dit taboe is. Dat kinderen onderling incestueuze spelletjes doen komt veel voor. Hysterisch hierop reageren is niet raadzaam. Praat er rustig over en leg de nadelen en het taboe uit. Er is echter meestal wel sprake van een afhankelijkheidssituatie. Vroeger noemde men ontucht tussen bloedverwanten geen incest, alleen het neuken van bloedverwanten viel hier onder. Zie ook inteelt.

incestpleger: Iemand die incest pleegt. Dus iemand die sex heeft met een bloedverwant zoals zijn of haar broertje, zusje, dochter, zoon, neefje of nichtje. De oudste wordt incestpleger genoemd. Niet bijvoorbeeld de dochter. Deze wordt meestal standaard slachtoffer genoemd en de incestpleger de dader. Persoonlijk ben ik van mening dat incest net zoals pedofilie ooit een geaccepteerd verschijnsel zullen worden. Dit dan wel in een open en vrije samenleving.

incestueus: Zie incest.

incisie: Insnijding. Bij moeizame bevallingen wordt de kut soms iets opengesneden om de baby te helpen eruit te kunnen.

incontinentie: Wanneer je urine en/of poep verliest ben je incontinent. Heel veel mensen hebben hier last van en velen schamen zich hiervoor. Vooral wanneer je sex met iemand hebt is dit niet prettig.

incubatieperiode: De tijd vanaf dat je besmet bent met iets totdat je er ook ziekteverschijnselen van gaat merken. Zo kan je een tijd met HIV besmet zijn zonder dit te merken. Let er op dat je wel andere mensen kunt besmetten.

Incubus: Een mannelijke demon die sex heeft met slapende vrouwen.

indalen: Descensus testiculorum. Balletjes van jongetjes zitten eerst min of meer in het lichaam. Later dalen ze in (de balzak). Bij te vroeg geboren jongetjes gaat dit nogal eens mis. Als ze binnen een jaar niet indalen doet men dit operatief. De kans op teelbalkanker is bij deze kinderen op latere leeftijd een stuk groter.

India: Een bekend (kinder)prostitutieland.

infanticide: Het vermoorden van baby's. In sommige landen doen ze dit omdat ze bijvoorbeeld liever een jongetje hebben dan een meisje.

infantiel: Een ander woord voor kinderlijk.

infantilisme: Je hebt mensen die graag als baby behandeld willen worden. Zij dragen dan vaak luiers voor sexueel genot.

infertiliteit: Een ander woord voor onvruchtbaarheid.

infibulatie: Een vergaande vorm van besnijdenis bij meisjes of vrouwen. De schaamlippen worden grotendeels weggesneden. Wat er over is wordt dichtgenaaid. Alleen een plasgaatje blijft vrij. Het weer openen van de vagina noemt men defibulatie.

informatie: Iedereen heeft het recht op alle denkbeeldige informatie over sex. Ook de juistheid van de informatie is erg belangrijk. Op internet is tegenwoordig veel informatie te vinden. Alhoewel, soms is het flink zoeken geblazen. NVSH infolijn: 0900-9212 (ma t/m vr 12-17 en 19-22 uur; 50 cpm).

ingeknipt: Zie incisie.

inhangen, je pik ergens: Stoere praat van veel jongens en mannen die nogal gevoelloos over de daad spreken.

initiatief: Het initiatief tot sex kwam vroeger meestal van de man. Tegenwoordig zetten vrouwen ook vaker de eerste stap. Wanneer je een (sex)relatie zoekt moet je meestal ook initiatieven nemen. Het komt je lang niet altijd aanwaaien namelijk.

initiatieriten: Er zijn volkeren (bijvoorbeeld in Papua New Guinea) die kinderen van een bepaalde leeftijd sexueel inwijden. Zo zijn er volken die een soort tweede vader zoeken voor hun zoon. De zoon gaat dan enkele jaren bij die tweede vader wonen die meestal zelf een vrouw en kinderen heeft. De jongen helpt mee in de huishouding en is als een soort oudere broer voor de kinderen. Z'n tweede vader spuit regelmatig sperma in z'n jongenskontje. Hierdoor wordt hij een echte man gelooft men. De vader wordt als de jongen oud genoeg is bedankt met een gift van de natuurlijke ouders. Zo zijn er talloze initiatieriten in de wereld. Besnijdenis is meestal ook een initiatierite.

inlegkruisje: De dunnere versie van maandverband noem je een inlegkruisje. In 1996 had Vader Abraham een top-40 hit met het nummer 'als je inlegkruisje maar goed zit'.

inlevingsvermogen: Probeer je altijd goed in een ander te verplaatsen. Niet iedereen is hier even goed in. Van sommige geweldplegers zegt men vaak dat ze geen of weinig inlevingsvermogen hebben.

innerlijk: Probeer altijd eerlijk te zijn en aardig. Let er wel op dat anderen daar geen misbruik van maken. Als je een levenspartner puur op uiterlijk selecteert gaat de relatie zeer waarschijnlijk vroeg of laat stuk. Bij selectie op innerlijk kan je vaker vrienden blijven voor het leven.

innestelen: Je spreekt van innestelen als er een eicel zich aan de baarmoederwand hecht.

innig: Zie intens.

inrijden, iemand: Als je iemand voor het eerst neukt ben je hem of haar aan het inrijden. Ook wel ontmaagden genoemd. In 1989 had Black Box een top-40 hit met het nummer 'ride on time'. Erg goed Engels konden deze Italianen niet. Eigenlijk had het 'right on time' moeten heten.

insectie: Een duur woord voor insnijding. Dit is soms nodig bij een moeilijke bevalling. De kut-opening wordt dan wat vergroot.

inseminatie, kunstmatige: Zie kunstmatige bevruchting.

instrument: Zo noemt men een pik ook wel eens. Zie ook fluit.

inteelt: Kinderen verwekken bij je naaste familieleden. Denk aan broer met zus, vader met dochter, neef met nicht, of moeder met zoon. Omdat bepaalde afwijkingen genetisch bepaald zijn komen deze veel vaker voor bij inteelt gevallen omdat dan beide ouders deze afwijking doorgeven. Ook is het is voor de soort slechter dan wanneer er nageslacht ontstaan uit personen die geen bloedverwanten van elkaar zijn. Dit vanwege het feit dat er dan meer variatie is in erfelijke eigenschappen en daardoor kunnen nieuwe individuen zich beter aanpassen zodat ze een grotere overlevingskans hebben. Dit geldt uiteraard voor alle diersoorten. In kleine afgezonderde dorpjes kwam vroeger nogal eens inteelt voor. Het taboe op inteelt komt trouwens niet eens door de wat verhoogde kans op afwijkingen. Personen die een ernstige genetische afwijking hebben mogen namelijk gewoon besluiten om kinderen te krijgen.

integratie: Het is belangrijk dat alle bevolkingsgroepen goed met elkaar overweg kunnen. Vaak komt het er op neer dat we verwachten dat minderheidsgroeperingen zich volledig aanpassen aan de meerderheid. Laat iedereen vrij maar houd wel rekening met elkaar. Integratie lukt niet wanneer de meerderheid een minderheid openlijk of stiekem blijft afkeuren.

intens genieten: Heeeeeeel erg genieten.

interceptie: Ingrijpen nadat iemand (mogelijk) zwanger is geworden bijvoorbeeld met een morning-afterpil.

intercourse: Engels voor neuken.

interesses: Er zijn veel stellen die er graag dezelfde interesses op na houden. Denk aan sport, musea enzovoorts. Toch heb je er ook die er juist graag hun eigen bezigheden op na houden.

intergenerationele relatie: Een relatie tussen twee personen die één of meerdere generaties met elkaar verschillen. Bijvoorbeeld een kind met een volwassene. Of een tiener met een veertiger. Beide relaties zijn behoorlijk taboe. De eerste helemaal.

Intermale, boekhandel: Dit was een homoboekhandel in de Spui(t)straat te Amsterdam. Ze bestond van 1984 tot januari 2011.

internaat: Zie kostschool.

internet: Internet in de huidige vorm bestaat nog niet zo lang. Je kunt er chatten, sites bekijken, software downloaden en wat al niet meer. Er zijn sites te vinden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het onderwerp sex is het meest voorkomende. Er zijn mensen die daar hun (sex)partner ontmoeten. Eerst virtueel, later in real life (in het echt dus). Ook is internet zeer belangrijk wat meningsvorming betreft. Iedereen kan er namelijk van alles en nog wat publiceren op zijn of haar eigen homepage.

internetsite: Zie website.

intersex: (interseks) Of intersexualiteit (interseksualiteit) Iemand met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsdelen. Zie ook shemale.

intiem: Twee personen die gezellig samen voor een brandende open haard liggen terwijl ze elkaar strelen is een voorbeeld van iets intiems. Met intieme plekjes worden vaak de geslachtsdelen bedoeld.

intimidatie: Zie sexuele intimidatie.

intimiteit: Het eerste woord dat me te binnen schoot toen ik begon met dit woordenboek. Maar ik heb het lang uitgesteld om het woord te omschrijven omdat ik het een lastig woord vond om te omschrijven. Het heeft te maken met je persoonlijke gevoel en je gevoelsleven in relatie tot anderen. Een schouderkopje kan een fijne intimiteit zijn. Je hebt echter ook ongewenste intimiteiten. Een schouderklopje bijvoorbeeld kan net zo goed ook als ongewenst worden ervaren. De Nederlandse band Kadanz had in 1984 een top-40 hit met het nummer 'intimiteit'.

intolerantie: Het tegenovergestelde van tolerantie.

intrafremuur: Een duur woord voor iemand neuken tussen de benen.

Intrisna: Een testosteron-pleister om het libido bij vrouwen te verhogen. Het is een product van Proctor & Gamble en het is zeg maar de tegenhanger van Viagra-middelen maar dan voor vrouwen.

introvert: Iemand die erg naar binnen gekeerd is. Weinig spontane contacten met anderen aan wil of durft te gaan. Dit in tegenstelling tot extravert.

invalide: Zie gehandicapt.

inversie: Of sexuele inversie. Een oud woord voor homosexualiteit.

inwendig onderzoek: Wanneer een dokter bijvoorbeeld een kut van binnen bekijkt spreek je van een inwendig onderzoek.

inwendige geslachtsorganen: Zie uitwendige geslachtsorganen.

inwijden: Iemand die nog geen sex-ervaring heeft wil soms door een ouder iemand die al wel veel ervaring heeft ingewijd worden. Vaak schamen ze zich voor leeftijdgenoten wanneer ze niet weten wat ze doen moeten. Dit schaamtegevoel is nergens voor nodig. Aan de andere kant zijn er mannen en vrouwen genoeg die maar al te graag een groen blaadje in willen wijden. Voor inwijdingsritueel zie initiatieriten.

Isis: De Egyptische godin van de vruchtbaarheid.

iT: Dit was een bekende discotheek in Amsterdam waar vooral veel homo's en extravagante mensen kwamen. Ook veel hetero's met stiekeme homogevoelens kwamen hier ook veel. In 2002 ging de tent tijdelijk dicht omdat extravagant uit zou zijn. In 2005 ging de iT definitief failliet. De iT werd geopend in 1989.

Italiaans, op z'n: Een sexstandje waarbij je een pik tussen een oksel klemt.

IUD: Intra-Uterine Devive. Een andere term voor het spiraaltje.

IVF: In Vitro Fertilization. Ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Bevruchting op een niet natuurlijke manier. De zaadcellen van een man worden in een petrischaaltje (meestal niet in een reageerbuis) met de eicel van een vrouw gebracht. De bevruchte eicel wordt na wat celdelingen in de baarmoeder of in de eileider (ZIFT-methode) van de vrouw geplaatst. Tegenwoordig kan men ook de zaadcel met een zeer dunne naald in de eicel inbrengen (ICSI-methode). Dit is nuttig wanneer de man zeer weinig beweeglijke vruchtbare zaadcellen in zijn sperma heeft. IVF doet men dus als het op de gewone manier maar niet lukken wil. Op de 25 juli 1978 werd via IVF de eerste reageerbuisbaby geboren. Het was een meisje dat Louise werd genoemd. IVF mag alleen bij paren en niet bij alleenstaande ouders. Dit omdat kinderen met twee ouders het 'beter' doen in de maatschappij. Minister Borst van volksgezondheid, wilde in 2001 deze discriminatie stoppen. Het is namelijk ook niet verboden om op de gewone manier alleenstaande moeder te worden.

ivoren slagtanden: In sommige landen denkt men dat drankjes waarin ivoor zit potentieverhogend werken. Om deze reden slachten ze olifanten vanwege hun ivoren slagtanden. Olifanten worden met uitsterven bedreigd.